Gizi néni ostoros kalácsa
2020. február 11. írta: NagymamakReceptjei

Gizi néni ostoros kalácsa

A fonott kalácsról nekem mindig a gyerekkorom jut eszembe, és persze a Húsvét. Mi rendszerint Húsvétkor ettük ezt a fantasztikus édes süteményt vajjal és sonkával. Amikor kicsit nagyobb voltam és sütni  kezdtem, elsők között álltam neki fonott kalácsot készíteni. Nem úgy Gabi, akinek a fonott, azaz az Ostoros kalácsról a szüret, és persze a nagymamája jut eszébe! Íme az emlék és a 95 esztendős Gizi néni receptje Gabi tollából.

ostoros_kalacs_nagymamakreceptjei.jpg

Gyermekként minden szüretkor a nagyimék szőlőjében gyűltünk össze. Minden alkalommal többféle kalács volt a menü egy fantasztikus gulyással. Ezt a receptet osztom meg veletek! A kép pedig egy hete készült, mert a férjem imádja ezt a kalácsot! Kenyérsütő gépben is elkészítheted!

Ostoros kalács

Hozzávalók:

A tésztához:

60 dkg liszt

3 tojássárgája

3 evőkanál étolaj

10 dkg cukor

4 dl langyos tej

1 egész élesztő

1 pici só

A töltelékhez:

40 dkg ráma

25 dkg cukor

3 evőkanál szerencsi kakaó

A tetejére:

1 tojás

1 vaníliás cukor

1 dl tej

Elkészítés: A tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tészta hozzávalóit összekeverjük, és kb. 1 órát kelesztjük. A rámát összekeverjük a cukorral és a kakaóval. A megkelt tésztát 6 részre osztjuk és egyesével kb. 60 x 20 cm nagyságúra nyújtjuk, darabonként betöltjük az összekevert töltelék 1/6 részével és feltekerjük őket. 3-3 darabot összefonunk és egy magas falú, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Fél órát pihentetjük.

Megkenjük a tetejét a tojás, vaníliás cukor és tej keverékével. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy a sütőt ne melegítsük elő, mert addig is kel a tészta, amíg a sütő bemelegszik!

Tetszett a recept? Készítsd el, és oszd meg az ismerőseiddel is!

További friss bejegyzésekért kattints a jobb felső sarokban a "Követés" gombra, lájkold a Facebook oldalunkat és csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymamakreceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr9615469450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása