A fonott kalácsról nekem mindig a gyerekkorom jut eszembe, és persze a Húsvét. Mi rendszerint Húsvétkor ettük ezt a fantasztikus édes süteményt vajjal és sonkával. Amikor kicsit nagyobb voltam és sütni kezdtem, elsők között álltam neki fonott kalácsot készíteni. Nem úgy Gabi, akinek a fonott, azaz az Ostoros kalácsról a szüret, és persze a nagymamája jut eszébe! Íme az emlék és a 95 esztendős Gizi néni receptje Gabi tollából.
Gyermekként minden szüretkor a nagyimék szőlőjében gyűltünk össze. Minden alkalommal többféle kalács volt a menü egy fantasztikus gulyással. Ezt a receptet osztom meg veletek! A kép pedig egy hete készült, mert a férjem imádja ezt a kalácsot! Kenyérsütő gépben is elkészítheted!
Ostoros kalács
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
3 tojássárgája
3 evőkanál étolaj
10 dkg cukor
4 dl langyos tej
1 egész élesztő
1 pici só
A töltelékhez:
40 dkg ráma
25 dkg cukor
3 evőkanál szerencsi kakaó
A tetejére:
1 tojás
1 vaníliás cukor
1 dl tej
Elkészítés: A tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tészta hozzávalóit összekeverjük, és kb. 1 órát kelesztjük. A rámát összekeverjük a cukorral és a kakaóval. A megkelt tésztát 6 részre osztjuk és egyesével kb. 60 x 20 cm nagyságúra nyújtjuk, darabonként betöltjük az összekevert töltelék 1/6 részével és feltekerjük őket. 3-3 darabot összefonunk és egy magas falú, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Fél órát pihentetjük.
Megkenjük a tetejét a tojás, vaníliás cukor és tej keverékével. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy a sütőt ne melegítsük elő, mert addig is kel a tészta, amíg a sütő bemelegszik!
Tetszett a recept? Készítsd el, és oszd meg az ismerőseiddel is!
További friss bejegyzésekért kattints a jobb felső sarokban a "Követés" gombra, lájkold a Facebook oldalunkat és csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz is!