Túrógombóc receptet kerestem a nagymamám füzetében, amikor ennek a csodás túrótortának a leírására bukkantam. A különlegességét az adja, hogy a tésztájában reszelt alma, sőt befőttlé is van. Természetesen én egy kicsit ezt is felturbóztam, és egészségesebbé tettem, ezért először közlöm a nagyi receptjét változtatás nélkül, majd azokat a trükköket, amikkel egészségesebb és ha lehet, még finomabb lett.
Hozzávalók:
50 dkg túró
2 felvert tojás
1 tasak gyümölcsízű puding
2 reszelt alma
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor
4 ek gríz
1 dl befőttlé
1 dl tejföl
5 dkg mazsola
5 dkg olvasztott, de nem forró vaj
A tetejére: lekvár és mazsola
Elkészítés: A túrót áttörjük, és hozzákeverjük a tojásokat, a pudingport, almákat, cukrokat, grízt, befőttlevet és tejfölt, majd a mazsolát és a vajat. Kikent, grízzel hintett formába öntjük, forró sütőben tűpróbáig sütjük (nekem ez 180 fokos sütőben alul-felül sütésen kb. 40 perc volt). Még forrón tálra borítjuk, megkenjük 3 evőkanál lekvárral és megszórjuk 5 dkg mazsolával. Ha kihűlt, fóliázzuk és hűtőben tároljuk.
Az általam készített, és a fenti fotón szereplő tortához a fentieket vettem alapul, és az alábbi módosításokkal készítettem:
Gyümölcsízű puding helyett tejszínízűt (ez volt épp itthon), kristálycukor helyett 2 evőkanál édesítőt használtam, befőttlé helyett pedig a kisfiam almapüréjéből tettem bele kb. 2 evőkanálnyit (ebben 2 alma volt összemixelve 1 narancs levével).
A tortaformám egészen új, tapadásmentes kivitelű volt, ezért külön már nem szórtam grízzel, csak egy kis vajjal kentem át, mielőtt a tésztát beleöntöttem volna.
Mivel a mazsolát nem szeretem, teljes egészében kihagytam a mi túrótortánkból, és helyette egy doboz fagyasztott gyümölcsöt szórtam a kihűlt sütemény tetejére, és gyümölcszselével borítottam. Remekül illett a kissé natúr ízű torta alaphoz a savanykás gyümölcsorgia.
További tippem: gluténmentes változatért kukoricadarával is elkészíthető!
További friss bejegyzésekért kattints a jobb felső sarokban a "Követés" gombra, lájkold a Facebook oldalunkat és csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz is!