János bácsi savanyú káposztája
2011. október 21. írta: NagymamakReceptjei

János bácsi savanyú káposztája

Éljenek a nagyik, de most jöjjön valami más... A nagy gyűjtögetésben utamba akadt ugyanis egy érdekesség, amit muszáj megosztanom! Volt anyósom - Juliska - mesélte a savanyú káposztában sült csirke elkészítését, amit a nagymamájától tanult, amikor eszébe jutott a savanyú káposzta készítése is. Ezt ugyanis a nagypapájától ismeri, aki kisgyermekkorában gyakran kérte meg, hogy segítsen taposni azt a bizonyos káposztát...
 
Savanyú káposzta
 
Hozzávalók: gyalult káposzta, fűszerek (babérlevél, szemesbors, csípőspaprika, birsalma szeletek), egy jó nagy dézsa
 
Elkészítés: a gyalult káposztát dézsába kell rakni, rétegezve a fűszerekkel, és közben (tiszta lábbal!) taposni, taposni és taposni körbe-körbe... Amikor megtelt a dézsa, falapokat kell a tetejére tenni, arra pedig egy hatalmas követ, ami nyomja a káposztát. Nagyjából 2 hét után lehet kivenni először belőle, de fontos, hogy minden alkalommal le kell mosni a deszkákat és a követ, amit aztán vissza kell rakni a káposztára, hogy tovább nyomja azt.
Egy jó adag savanyú káposzta akár tavaszig kitart egy családnak, finom alapot képezve akár egy jó toros, vagy székely káposztához (vagy Piroska néni savanyú káposztában sült csirkéjéhez!).
 
Akár ezt, akár azt főz a kedves látogató, jó étvágyat hozzá!
További friss bejegyzésekért kattints a jobb felső sarokban a "Követés" gombra, lájkold a Facebook oldalunkat és csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymamakreceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr733320630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása