Toti néni krumplifőzeléke
2011. október 17. írta: NagymamakReceptjei

Toti néni krumplifőzeléke

A krumplifőzelék egy olyan étel, amire valóban ráillik, hogy ahány ház, annyi szokás. Az én Tokaji Nagyim, és az ő nyomán az egész család "fehéren" készíti. Ez azt jelenti, hogy nem használt pirospaprikát a készítéséhez. A recept megosztása mellett azonban mégsem ezért döntöttem! A televíziós reklámokban egyre gyakrabban találkozom olyan ételkészítési kiegészítőkkel, amik kiverik nálam a biztosítékot! Legutóbb már főzelékek sűrítésére kínáltak megoldást, mert ugye az nehéz dolog...

Jelentem: nem nehéz, csak akarni kell! És ki kell tapasztalni, milyen mennyiséghez mennyi sűrítőanyag (liszt) kell. A Nagyi receptje tehát a következő:

Krumplifőzelék

Hozzávalók

1,5-2 kg krumpli

1-1,5 nagy pohár tejföl

2-3 ek liszt

só, delikát, babérlevél

Elkészítés: a megtisztított és karikára vágott krumplit sós-delikátos vízben odatesszük főni. Épp csak annyi víz kell rá, amennyi ellepi. Amikor a krumpli puha, hozzádobunk 3-4 babérlevelet, majd behabarjuk.

(Segítség a kezdő "sűrítőknek"!)

Habarás: minél nagyobb adagot készítünk, annál több tejföl és liszt kell a habaráshoz. 1,5-2 kg krumplihoz számolhatunk 1-1,5 nagy pohár tejfölt, és 2-3 púpos kanál lisztet. Aki egészségesebben készítené, az kipróbálhatja a kukoricakeményítőt is! A lisztet és a tejfölt simára keverjük, a krumpli főzőlevével hígítjuk, és egyben felmelegítjük a keveréket. Ez nagyon fontos lépés, mert ha túl nagy a hőmérsékleti különbség a habarás és a főzelék között, akkor csomós lesz az étel! Ha elég meleg a habarás, hozzáöntjük a puha krumplihoz.)

Ha ezzel megvagyunk, még néhány percig forraljuk, és készen van a finom, házias krumplifőzelék! Feltétnek nem kell túl bonyolult dolog, szerintem a legfinomabb hozzá a virslipörkölt! Szeletelt hagymát kevés zsiradékon megpirítunk, rádobjuk a karikára vágott virslit, ezzel tovább pirítjuk. Ha kezd szép színe lenne, megszórjuk pirospaprikával, kevés vizet öntünk alá, majd pár perc forralás után elzárjuk alatta a gázt. Fűszert egyáltalán nem igényel, de virsliből válasszunk jobb fajtát (kár lenne elrontani az ínycsiklandó ételünket a virslibe kevert csontszilánkokkal)!

Összegezve: meglátjátok, csodálatosan fog mutatni a piros pörkölt a hófehér főzelék tetején, és az íze is kitűnően passzol! Olcsó, gyors és finom megoldás!

Köszönöm Nagyi!

További friss bejegyzésekért kattints a jobb felső sarokban a "Követés" gombra, lájkold a Facebook oldalunkat és csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymamakreceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr553303263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása