Toti néni zserbója
2011. október 12. írta: NagymamakReceptjei

Toti néni zserbója

Tokaji nagyi zserbójának a receptjére nemrég bukkantam. Egy olyan füzetben, melybe ő maga jegyzetelte le a fontosnak tartott recepteket. Van belőle bőven... A jó hír, hogy ezeket mind meg fogom sütni-főzni, és megosztani a Kedves Olvasóval!

A zserbó azt hiszem a legtöbb háziasszonynak - legyen kezdő vagy rutinos - kihívást jelent. Talán azért, mert nem jó receptet vesz alapul, aki el akarja készíteni! Én is estem ebbe a hibába korábban, megpróbáltam, és csalódás lett a vége! Nem úgy most! A napokban elkészítettem életem első igazi zserbóját, aminek jó kis hasfájás lett a vége, mert annyit ettem belőle, hogy megártott!

Figyelem, veszélyesen finom lesz! :)

Zserbó

Tészta: 15 dkg zsír (vagy 20 dkg Rama), 2 dkg élesztő, 1 tojás, 5 dkg cukor, 35 dkg liszt, 1 dl tej, csipet sütőpor.

Töltelék: 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor és baracklekvár

Máz: 12 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 kanál víz, 5 dkg vaj (a cukrot a kakaóval és a vízzel sűrűre főzzük, a tűzről levéve beledobjuk a vajat és olvadásig keverjük. Ha kihűlt, egy tojásfehérjét is belekeverhetünk, ettől fényesebb lesz.)

Elkészítés: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a tojást és a sütőport. Jól összedolgozzuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket egy 35x25 cm-es sütőlap méretére nyújtjuk (de az alsó lap ne érjen a sütőlap széléig, mert a tészta még terjeszkedik!). Az alsó lapot megkenjük lekvárral, majd a darált dió és porcukor keverékének felével, majd ráhelyezzük a második lapot, amivel ugyanígy járunk el. A harmadik lappal a széleket is betakarjuk. A tésztát 1 órán át kelesztjük, majd a tetejét megszurkáljuk és előmelegített sütőben nagyjából 15 perc alatt piroskásra sütjük.

Ha kihűlt, a mázzal megkenjük, és mielőtt felszeleteljük, pár órán át dermesztjük.

Összegezve: mint a fotón is látszik, a máz nekem "folyós" lett kicsit, de ez cseppet sem volt le az élvezeti értékéből! Sőt! Jó volt kicsit gyerkőcösen összeragacsolni magunkat a csokival, aztán nyalogatni az ujjunkat... Hát igen, a zserbóhoz kicsit újra gyereknek kell lenni!

Nagyi! Köszönöm a receptet!

További friss bejegyzésekért kattints a jobb felső sarokban a "Követés" gombra, lájkold a Facebook oldalunkat és csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymamakreceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr523297044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása