Kiss Mama sajtos tallérja
2020. február 11. írta: NagymamakReceptjei

Kiss Mama sajtos tallérja

Az unokákért mindent, ahogy ez a recept is remekül példázza. Edit nagymamája, Kiss Mama rendíthetetlenül sütötte újra és újra az unokáinak a három órán át készülő sajtos tallért, mire egy nap már segítséget kellett kérni a sütéshez. Így viszont Edit is megtanulta a ropogtatnivaló készítését, és azóta is ha nekiáll, mindig a mamájára emlékezik. Íme a történet és a recept Edit tollából.

sajtos_taller_borito_nagymamakreceptjei.jpg

Az én drága Nagyanyám sajtos tallérja... Minden ünnepre meg kellet sütnie, mert az unokák függők voltak. Ha egy kiló liszttel csinálod, kb. 3.5 órát vesz igénybe, mire mind elkészül.
sajtos_taller_3_nagymamakreceptjei.jpgAmikor már öregedett, nem bírta már úgy magát, közölte, ha akarunk enni, segítsünk neki legalább sütni, mert már nem bír állni a sütő mellett 3 órát. Én segítettem, nem egyszer, így hát megtanultam, pont úgy, ahogyan Ő csinálta.

Egy rendezvényre vinnem kellett sütit, elkértem Mamától a sütőt, és otthon elkészítettem a tallérokat. Vissza akartam vinni, de Mama azt mondta, ne vigyem… ez már az enyém marad... Legutóbb karácsonyra sütöttem meg, persze az a jó 3 óra, mint mindig..., de az a 3 óra, csak az enyém és Mamáé... rá gondolok… feltolódnak az emlékek...

Íme Kiss Mama sajtos tallérjának a receptje:

Hozzávalók:

1 kg liszt

0.5 l tej

1 kocka ráma

fél csomag sütőpor

kb. 25 dkg sajt

só, bors, őrölt kömény, ízlés szerint

egy pici fűszerpaprika, hogy ne legyen "hóka színű "

 

Elkészítés: Az alapanyagokat összegyúrjuk jó alaposan, én a rámát pl. pici időre beteszem a fagyóba, hogy még keményebb legyen, aztán reszelő nagy lyukán lereszelem a lisztre, a reszelő kisebbik részén, pedig a sajtot reszelem.

A tészta akkor jó, amikor már nem ragad a kezedhez (szükség szerint, picike lisztet v. tejet még kaphat).
Kapunk egy nagy tészta gömböt, majd abból kis gombócokat formázunk.
A sütőnket vékonyan megkenjük zsírral, és jól felhevítjük (ha nem így teszünk, beleragad az első pár tallér). További zsírozást már nem igényel, mert a tészta már megadja a kenést.
A sütőt természetesen forgatni kell a gázon, egyik oldal, majd a másik.
Ha nagyon összenyomod a sütődet, sokkal vékonyabb és ropogósabb tallérokat kapsz.
Eteti magát, egy dög :), eszed, amíg előtted van.

Tetszett a recept? Készítsd el, és oszd meg az ismerőseiddel is!

További friss bejegyzésekért kattints a jobb felső sarokban a "Követés" gombra, lájkold a Facebook oldalunkat és csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymamakreceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr5815469374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.